Co myslíte, jak zavařit marmelády, zavařeniny, džemy co nejzdravěji?Nápady:
(ŽELÍROVÁNÍ) želír. přípravek s pektinem, bez kyseliny sorbové i benzoové, 1:1
(ŽELÍROVÁNÍ) rybíz, angrešt mají dostatek pektinu již v sobě
(ŽELÍROVÁNÍ) dá se použít
agar(KONZERVACE) makrobiotická marmeláda, kompot. ne cukr, jen špetka soli?
(KONZERVACE)
rum, ideální konzervant a ochutí zavařeninu, marmeládu, džem..
(KONZERVACE,SLAZENÍ) běžný cukr nahradit cukrem třtinovým
(SLAZENÍ) běžný cukr nahradit tabletami stévie sladké (nepřebije tak dobře kyselost ovoce)
Citace:
Citace:
Bez cukru zavařuji již spoustu let, takových 15, kolik je mému synovi. Nepoužívám žádné konzervační prostředky jen normální obyčejnou mořskou sůl. Ovoce samo o sobě má hodně cukru, takže při zavařování pustí šťávu i sladkost
"Na dvě kila ovoce dávám malou lžičku soli, zamíchám a vařím na mírném ohni ... zavařuju půl hodiny při 80 stupních ... do každé sklenice nasypu špetku soli ... "
více infopřesnídávka z jablek, hrušek, bezinek
"Vše rozemeleme a vaříme, na 1 kg ovoce 2 dkg
mořské soli"
sladká hrušková povidla
"Osolíme asi na 1 kg 4 dkg
mořské soli. Pokapeme jablečným octem."
hruškovo-jeřabinový kompot
"Zalijeme vodou do tří čtvrtin sklenice (podle toho, jak jsou hrušky šťavnaté) a přidáme
nahoru špetku mořské soli."
"Ovoce
povaříme se špetou soli, až pustí šťávu ... Ještě odpařujeme do konzistence želé. Horké plníme do sklenic a zavařujeme 15 min. na 80°C. ... místo chemických konzervačních látek přidáváme šťávu z čerstvého citronu. ... marmeládu z ovoce, které má málo pektinu, můžeme zahustit Agarem."
více"Na 1,5kg jahod bylo psáno 750g želírovacího cukru .. dala jen 250g, ...
špetku soli a na závěr ... cca
půl citronu." OK
"2 kg ovoce, 1 lžička soli, 1 lžíce agaru"
Broskvová marmeláda bez cukru, jen
mořská sůl a rozinky:
http://www.jimejinak.cz/2012/08/zavarovani-bez-cukru/