Je lepší glukóza a nebo fruktóza pro zdraví? Jaké mají vliv cukry na zdraví, jsou zdravé?
SLOVNÍČEKSacharidy - jsou curky, glycidy. Patří do nich i monosacharidy fruktóza a glukóza
Fruktóza - ovocný cukr, cukrová třtina (kukuřice)
Glukóza - hroznový cukr, rostlinné škroby (brambory)
Sacharóza - jde o běžný cukr (řepný, třtinový,stolní, konzumní), skládá se z 50% glukózy a 50% fruktózy
Glykemický index - určuje rychlost využití glukózy z určité potraviny (značka: Gl), čím je Gl nižší, tím rychleji se zpracují cukry glukózy v krvi a tím méně jich je v krvi což by mělo být dobré
hyperglykemie - zvýšená koncentrace glukozy v krvi (krevní cukr)
hypoglykemie - snížená koncentrace glukozy v krvi (krevní cukr)
VLIV NA NAŠE TĚLOČistý cukr je zdroj energie, je potravou pro kvasinku Candida albicans. Cukr je silně kyselinotvorný což pro tělo není uptimální (kyselé prostředí = parazité).
Složitý cukr - škrob je pro naše tělo důležitý, je zdrojem nezbytné energie.
Med tělu téměř neškodí a naopak od čistého cukru je
zásadotvorný a nevyvolává kvasné procesy! Ovšem všeho s mírou.
Javorový sirup obsahuje více jak 60% cukru (sacharóza = 50% fruktóza, 50% glukóza)
NEGATIVNÍ ÚČINKY NA TĚLOFruktóza NEstimuluje uvolnění inzulinu - Inzulin je látka, kterou si tělo produkuje pro snížení hladiny cukru v krvi. Při diabetu tedy fruktoza není vhodná.
Fruktóza je levnější, najdeme jí v běžných potravinách
"Nejnovější údaje naznačují, že konzumace fruktózy u lidí vede ke zvýšenému ukládání tuků ve vnitřnostech, poruše regulace tuků a snížení citlivosti na inzulín, z nichž všechny byly spojeny se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění a diabetu 2. typu."
zdroj