Souhlasím s Katerinou, s kaloriemi to nemá co dělat. Jak jsem psala, maso jsem nejedla celý život a opravdu jsem byla a doteď jsem atakována tím, že je to nezdravé a dalšími nesmysli, už ve školce, pak ve škole. Do teď se hodně lidí diví, někteří se mi i teď snaží domluvit, takže o této problematice něco vím.
Já si myslím, že největší problém, proč se tolik lidí dívá na nejezení masa, jako na něco nebezpečného, jsou lidé, kteří vegerariánsvtí dělají "špatnou pověst". Například kamarádka přestala jíst maso, ale už se nezajímala, jak jinak doplnit bílkovinu a přestala menstruovat. Pak jsou lidé, kterým začnou třeba padat vlasy, mají afty, jsou bledý, atd.. Prostě bez bílkovin člověk nepojede, bez nich to nejde. A právě kvůli takovým lidem vznikají hororové příběhy. Ale podle mě je to extrém a podobná myšlenková konstrukce, jako srovnání například toho, že člověk který celý život necvičil, a pak začal cvičit 8h denně, následně dostal infarkt, tak pak tvrdit, že cvičení všeobecně je nezdravé.
Na Novinky.cz jsem jednou četla o studii, která už nevím kde proběhla a tam, srovnávala celkové zdraví vegetariánů a masožroutů a vegetariáni si vedli opravdu dobře, některé nemoci u nich prakticky neexistují, například křečové žíly, rakovina střev a konečníků, určité srdeční problémy, celkově se i dožívají vysokého věku. Je ale pravda, že tam bylo uvedeno, že jsou více ohroženy jinými nemocemi, myslím mrtvicí. Ale celkové srovnání bylo ve prospěch nemasožravých.
Pak je tu další problém, kterému se v konzumaci masa nevěnuje, když se útočí na nemasožravé, a to je ten, že bílkovin zase tolik nepotřebujeme, například když má někdo příjem 2000kalorií denně, měl by přijmout 45g bílkovin. Toto množství je velmi snadné přijmout, a když si dá člověk jeden 150g steak k obědu, pak ještě k večeři. Do toho sní přes den těstoviny, brambory, jogurt, mléko, tak už do sebe přijal přebytek bílkovin a ten je také škodový, protože zatěžuji orgány. Navíc, samotné maso tělo špatně zpracovává, obyčejné jídlo projde tělem do dvou dnů, maso ve střevech zůstává až jeden týden, když se člověk dobře stravuje a jí dostatek vlákniny, když ne, může tam zůstat i měsíce, pak právě vznikají různé problémy ve střevech jako rakovina. Na to je navázán další problém, zdravá průchodná střeva jsou nezbytná pro imunitu, protože právě střeva se výrazně na celkové imunitě podílejí. A představa, že tam hnije týden staré maso asi nepřidá. Například v pořadu "Jste to co jíte" doporučují lidem jíst maso každý den, ale už v dnešní době je velká řada lékařů, kteří tvrdí, že by se mělo maso jíst max 3x týdně.
Jak už jsem psala, moudra o tom, jak si zahrávám se zdravím slyším i teď z různých chytrých zdrojů, ale v životě mi nic takového neřekl žádný lékař, a to ani pediatr, i když to moc dobře věděl. To je zajímavé, ne?
|