Cílem by měla být co nejnižší kologická stopa, jelikož kapacita planety není neomezená a spotřebováváme více než je schopná dodat/zregenerovat. Viz. ekologický dluh:
http://www.tyden.cz/rubriky/veda/priroda/zijeme-za-pujcene-prostredky-lidstvo-jede-na-ekologicky-dluh_393556.htmlPodle centra pro otázky životního prostředí, Univerzita Karlova (czp.cuni.cz) je to s jídlem a jeho
ekologickou stopou takto: (
zdroj)
"
Maso a produkty z masa zodpovídají i za více než třetinu stopy spotřeby potravin, další třetinu tvoří
mléko a mléčné výrobky."
"káva, čaj, čokoláda či víno mají poměrně vysokou stopu přepravy a rovněž jejich produkce vyžaduje velkou plochu, což značí vysokou stopu. Naopak potraviny jako
vajíčka, chléb či brambory mají nízkou přepravní
stopu a rovněž stopa jejich produkce je velmi nízká."
Neznám původní zdroj, ale
článek na Greenpeace uvádí:
"Pro živočišnou výrobu se využívá 83 % zemědělské půdy a vyprodukuje 60 % skleníkových plynů z celého zemědělství. Chov zvířat má navíc na svědomí 80 % odlesňování, ať už kvůli pěstování krmiv – především sóji –, nebo kvůli vytváření nových pastvin."
Další porovnání potravin je zde:
https://ourworldindata.org/uploads/2020/02/Carbon-footprint-of-protein-foods-2048x1999.png (
zdroj) - nejlepší poměr proteiny/CO2 mají ořechy, hrách, fazole. Nejhorší má hovězí, jehněčí, sýr a vepřové
---
další čtení:
http://www.timur.cz/ekologicka-stopa/ekologicka-stopa-jidla.html - pár jídel/surovin a jejich ekol. stopa
http://soucitne.cz/sites/default/files/pictures/graf-potraviny-emise.png - uhlíková stopa jídla v USA
http://kalkulacka.zmenaklimatu.cz/kategorie/jak-snizit-emise.html - uhlíková stopa, jak snížit emise + kalkulačka