Abych pravdu řekl, je to všude stejný. Nedávno jsem dělal rozhovor s jedním páskem a ten povídal: hele mě už to nebaví před každou akcí obvolávat 50 lidí a ukecávat je na to jak to tam bude super.....Nakonec ti jich 2/3 den před tim odřeknou, protože má kamarád narozeniny, že bude možná pršet, atd a nebo vůbec nedorazej. A na otázku - čím myslíš, že to je, odpověděl - ty lidi jsou moc rozmlsaný, každej je zvyklej, že dostane vše zadarmo a na zlatym podnose.
Myslím si, že drobná motivace pro nováčky nezaškodí, ono totiž mnoho potencionálních závoďáků handbikerů, žije s vědomím, že se na bednu stejně nedostanou, tak co tam. Smutná skutečnost, ale je to tak. Když vezmu svůj začátek - přijel Honza Tománek - za tejden jsou závody, ještě to nevíš, ale jedeš.... a já se 117 kg přijel a od té doby jezdím, trochu rozdíl co? Proto mě výše uvedení doslova točej. Tím se dostáváme k druhému názoru, ....proč to komukoli zjednodušovat, ať si tu bednu každej zaslouží vlastní pílí, stejně jako je to všude jinde normální.
Ale v MOTO GP také jezděj 2 kategirie v jedné rundě která je rozdělena na stroje MotoGP a CRT (CRT má produkční motor a je levnější, ale vítěz je bodován zvlášť) a pozná to někdo z vás. Jenže problém bude se s nezkušenými jezdci potkávat během závodu, i když předjíždíme kvadru nebo holky, furt už maj něco za sebou a věděj co dělat když je dojíždí "balík". Ale vše je jednou poprvé a každý z nás absolvoval svůj první závod, proto myslím, že model Moto GP by mohl fungovat.
Možná bych přehodnotil to odečítání závodů, tím se vlastně umožní závodníkovi, že na jeden závod v sezóně nemusí. A že znám kousky kteří nepřijedou jen proto, že se jim nechce, tu jejich absenci jim pak vynahradí to zdvojený bodování, pokud se ti v tom jednobodovým závodě něco stane. Proč bych měl navíc přijít o body, za závod na kterém jsem byl, zatím co se jinej někde válel. V MTB je to totální extrém, tam je to téměř půl na půl, takže se s někým během sezóny takřka nepotkáš. A ty kecy, že každej má nějakej zdravotní problém? Dyt to kurva k tomu taky patří, udržet se zdravej celou sezónu, to že si někdo vodře prdel na čtyřkolce, nebo se nastydne při plavání.....jedině ten kdo dokáže zvládnout i ty druhořadý problémy má nárok být na pódiu v celkovém bodování, tak proč někoho zvýhodňovat - rozmlsávat.
Kdo chce závodit, tak si vždy závod najde a prachy si opatří. Tím navazuji na to odečítání jednoho závodu - to ať je raději o ten jeden závod míň. u MTB snížit z těch 12, na povinných, ale za to TOP 7. Hlavně se zvýší počet jezdců na každém závodě, ale ušetřej se i porvozní náklady a starosti s organizací na závody na které přijedou "2 handbiky".
A proč stále melu o MTB? Protože je to tam takové volnější co se týče pravidel a MTB by mohla být jakási "farma" pro silnici. Kdo si to chce vyzkoušet, tak má možnost tam. Bohužel je to tam extrém ve všem, hlavně co se týče negativních příkladů a ukázek toho jak nemá sport vypadat. To že někomu půjčej kolo, odvezou ho na závod a on má ještě na bedně 2 promča pod kůží, jinak by na závod nejel, to je přesně to o čem jsem psal na začátku, rozmlsanost....a na tom se to zakládat nedá.
Je potřeba stanovit pevná pravidla v obou tedy MTB a silnici a tak, aby byla hodně podobná, mám na mysli, aby v obou případech šlo o vrcholový sport a pak budou možná i jezdci migrovat z jednoho do druhého ev.mohou jet oba šampionáty, ale to je asi jen můj sen.
Souhlasím s Mirkem, že chybí PR a také osvěta. Pamatuji si, když jsem byl v Kladrubech, přišel Nevrkla a lanařil mě jestli nechci plavat. Myslím však, že je to na delší diskusi těch správnejch lidí. Jestli však někdo čeká že přijde bohatej sponzor do toho co je ted, to teda nepřijde, napřed se musí stát handbiky masovým sportem a být vidět a pak možná bude i nějaká odměna za získané body.