Tiež kapusta (zelí) - či už čerstvá alebo nakladaná.
Cvikla (červená repa).
Výborne sa darí tekviciam (dýně), cuketám, patizónom.
Var si sám doma lekváre, starostlivosť o kry ríbezlí, egrešov, maliny, černice je minimálna a lekváre sú chutné. Bez pridania cukru (čo je najdrahšia položka) môžeš variť slivkový lekvár (povidla). Prípadne si sprav domáce ovocné vínko, domáci jablčný ocot, pri prebytku ovocia kvas a daj vypáliť pálenku
Rasca (kmín) rastie v lete na lúkach, stačí natrhať a vysušiť.
Dopestuj si vlastný mak, orechy.
Zbieraj v lese a na lúkach lieskovce, trnky, šípky, huby, čučoriedky, maliny, černice... liečivé rastliny na čaje. Možností je dosť.
Stačí spraviť lacný fóliovník, napr. aj z fliaš skleník a môžeš pestovať aj náročnejšie teplomilnejšie druhy väčšiu časť roka - paradajky, papriku, uhorky, redkvičku či šalát po celý rok priebežne dosievať...
Ak máš možnosť, chovaj nenáročné zvieratá - sliepky, králiky, kozy, prasiatka - mäso, vajcia, mlieko.
Chovaj včely a budeš mať dostatok medu na sladenie a môžeš využiť aj liečivé účinky propolisu...
V sezóne, keď je prebytok sterilizuj ovocie, zamraz zeleninu, zavar lečo...
Stačí sa pozrieť na starých rodičov a uvidíš, čo všetko využívajú.