Je zdravotně lepší olej olivový za studena lisovaný a nebo
olej řepkový?
Paní Dostálová z
VŠCHT doporučovala na smažení řepkový
Citace:
"Nasycené mastné kyseliny obsažené v živočišných tucích sice nejsou zdraví prospěšné, prospěšné jsou ty nenasycené z tuků rostlinných, ovšem ty mají nevýhodu, že jsou při vysokých teplotách poměrně nestabilní. Za velmi dobré smažicí médium proto považuji řepkový olej. Obsahuje mastné kyseliny, které jsou zdraví příznivé, a přitom je poměrně stabilní. Slunečnicový olej už má stabilitu výrazně nižší a také jeho složení není z hlediska výživového tak příznivé. Pokud tedy smažíme, tak na řepkovém oleji, ale můžeme použít i rafinovaný olivový olej, který má při vysokých teplotách stabilitu také dostatečnou.
Zdroj:
http://www.lidovky.cz/na-trojobal-zapomente-zkuste-kapra-letos-jinak-fl9-/dobra-chut.aspx?c=A131220_134725_dobra-chut_mcdtest:
Citace:
"Profil mastných kyselin v oleji je jedním z rozhodujících faktorů určujících jeho vhodnost pro různé kuchyňské využití. V rafinovaném řepkovém oleji je více než 60 % kyseliny olejové a díky tomu dokáže řepkový olej odolávat i při smažení (pozn. ceskeforum: kyselina olejová má nízkou rychlost oxidace v porovnání s jinými ). Dále stabilitu oleje ovlivňuje rafinace. V nerafinvoaných olejích totiž zůstává celá řada "netukových" látek, které jsou nestabilní. Nerafinované oleje se proto ke smažení nehodí.
Pro použití ve studené kuchyni jsou z technického hlediska vhodné všechny rostlinné oleje (nerafinované i rafinované) a rozhodují zde spíš chuťové preference každého z nás."
Zde pan Havel, Agrární analytik odhaluje přednosti řepkového oleje oproti oleji olivovému:
Příloha:
repkovy_olej_vs_olivovy_olej.gif [ 39.21 KiB | Zobrazeno 20548 krát ]
Zdroj:
Olivový olej má konkurenta - řepkový je v mnohém lepšíPříloha:
oleje_porovnani_mastne_kyselinygif.gif [ 16.31 KiB | Zobrazeno 20548 krát ]
Proč tedy nepoužívat
olej řepkový když je český, levnější, zdravější, a spíše chuťově neutrální?
Podle obsahu mononenasycených mastných kyselin: olej slunečnicový, pak olivový
(
http://www.nutridatabaze.cz/vyhledavani-potravin/podle-nutrientu/?id=64)
Podle obsahu polynenasycených mastných kyselin: olej slunečnicový, pak daleko za ním olivový olej
(
http://www.nutridatabaze.cz/vyhledavani-potravin/podle-nutrientu/?id=71)