Podpořte Lékaře bez hranic, kteří pomáhají na Ukrajině zachraňovat lidské životy. Další charita stojimezaukrajinou.cz

"Směřujeme rychle ke klimatické katastrofě. Velká města pod vodou, nebývalá vedra, silné bouře, nedostatek vody na mnoha místech, vyhynutí milionu druhů rostlin a živočichů. Není to fikce ani nadsázka." Tajemník OSN

České Fórum

Diskuzní fórum a Trh služeb

Právě je pát 29. bře 2024 5:54:08

České fórum a Slovenské fórum: Hosting, domény, výdělek, hyip, klikačky, reklama, seo a zpětné odkazy.


Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina

Je lepší olivový olej za studena lisovaný nebo řepkový


Otázky, odpovědi, diskuze ohledně stravy, vaření apod.


Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Je lepší olivový olej za studena lisovaný nebo řepkový
PříspěvekNapsal: stř 17. pro 2014 20:47:01 
Offline
600+ příspěvků
600+ příspěvků
Uživatelský avatar

Registrován: ned 14. pro 2008 20:21:52
Příspěvky: 2522
Hodnocení: 0 (50%)
Je zdravotně lepší olej olivový za studena lisovaný a nebo olej řepkový?
Paní Dostálová z VŠCHT doporučovala na smažení řepkový

Citace:
"Nasycené mastné kyseliny obsažené v živočišných tucích sice nejsou zdraví prospěšné, prospěšné jsou ty nenasycené z tuků rostlinných, ovšem ty mají nevýhodu, že jsou při vysokých teplotách poměrně nestabilní. Za velmi dobré smažicí médium proto považuji řepkový olej. Obsahuje mastné kyseliny, které jsou zdraví příznivé, a přitom je poměrně stabilní. Slunečnicový olej už má stabilitu výrazně nižší a také jeho složení není z hlediska výživového tak příznivé. Pokud tedy smažíme, tak na řepkovém oleji, ale můžeme použít i rafinovaný olivový olej, který má při vysokých teplotách stabilitu také dostatečnou.
Zdroj: http://www.lidovky.cz/na-trojobal-zapomente-zkuste-kapra-letos-jinak-fl9-/dobra-chut.aspx?c=A131220_134725_dobra-chut_mc


dtest:
Citace:
"Profil mastných kyselin v oleji je jedním z rozhodujících faktorů určujících jeho vhodnost pro různé kuchyňské využití. V rafinovaném řepkovém oleji je více než 60 % kyseliny olejové a díky tomu dokáže řepkový olej odolávat i při smažení (pozn. ceskeforum: kyselina olejová má nízkou rychlost oxidace v porovnání s jinými ). Dále stabilitu oleje ovlivňuje rafinace. V nerafinvoaných olejích totiž zůstává celá řada "netukových" látek, které jsou nestabilní. Nerafinované oleje se proto ke smažení nehodí.
Pro použití ve studené kuchyni jsou z technického hlediska vhodné všechny rostlinné oleje (nerafinované i rafinované) a rozhodují zde spíš chuťové preference každého z nás."


Zde pan Havel, Agrární analytik odhaluje přednosti řepkového oleje oproti oleji olivovému:
Příloha:
repkovy_olej_vs_olivovy_olej.gif
repkovy_olej_vs_olivovy_olej.gif [ 39.21 KiB | Zobrazeno 19948 krát ]

Zdroj: Olivový olej má konkurenta - řepkový je v mnohém lepší

Příloha:
oleje_porovnani_mastne_kyselinygif.gif
oleje_porovnani_mastne_kyselinygif.gif [ 16.31 KiB | Zobrazeno 19948 krát ]


Proč tedy nepoužívat olej řepkový když je český, levnější, zdravější, a spíše chuťově neutrální?

Podle obsahu mononenasycených mastných kyselin: olej slunečnicový, pak olivový
(http://www.nutridatabaze.cz/vyhledavani-potravin/podle-nutrientu/?id=64)

Podle obsahu polynenasycených mastných kyselin: olej slunečnicový, pak daleko za ním olivový olej
(http://www.nutridatabaze.cz/vyhledavani-potravin/podle-nutrientu/?id=71)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Je lepší olivový olej za studena lisovaný nebo řepkový
PříspěvekNapsal: pon 22. pro 2014 18:51:03 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 22. pro 2014 18:08:38
Příspěvky: 7
Hodnocení: 0 (0%)
Olivovy olej mi hroznym zpusobem smrdi, cim panenstejsi,tim vic, takze tohle nejak neresim.
Nedavno ale v tv mluvil jakysi lekar-odbornik pres vyzivu a co do kvality a prospesnosti pro zdravi cloveka, preferoval repkovy olej pred olivovym.
To mas tak-kolik odborniku,tolik nazoru.
Nejlepsi je to neresit a bastit to, co ti chutna.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
 

Co je České Fórum? Fórum o Tvorbě WWW stránek, SEO, linkbuildingu a monetizaci. Fórum o možnostech výdělku na internetu.
Fórum o zdraví, počítačích, podnikání a další. Kontakt na správce fóra: admZAVINAACceskeforum.com.

Funguje diky php--BB. Toto ceske diskuzní fórum zobrazuje možnosti výdělku na inttu. Informace uvedene na domene ceskeforum.com pouzivejte na vlastni riziko. Informace uvedene na ceskeforum.com neslouzi jako doporuceni.



Další fóra: WebTrh.cz, WebDeal.cz, PayOut.cz

České Fórum Český překlad – phpBB.cz  Protected by : ZB BLOCK  &  StopForumSpam