Legalic:Reakce na první příspěvek:Z českých zákonů nevyplývá, že se policie nemůže registrovat na privátní torrentový tracker a že nemůže použít získané důkazy. Uveď zákon a paragraf na základě čeho usuzuješ že vyplývá, vysvětlím ti, že tvůj výklad je mylný. Navíc pokud něco policie v jiných případech dělat nemůže bez povolení, tak si získá povolení a pak to dělat může. Kdyby policie mohla dělat jen to, co smí dělat bez povolení, tak by třeba nemohla řešit ani piráty, kteří uploadují ve velkém na share servery, protože tam těch povolení potřebuje hned několik. A ještě doplním, policie obvykle v takových případech spolupracuje s majiteli autorských práv nebo jejich zástupci, kteří to obvykle začnou řešit. Ještě taková poznámka ohledně toho tvého "částečně soukromý prostor", na warforum je registrace a tedy v tvé mluvě by to měl být "částečně soukromý prostor", před nějakým časem tam dělala razii ČPÚ, prostě poslala seznam co všechno se má smazat, warforum bylo nuceno tedy znepřístupnit sekce s filmy a pár dnů trvalo než to tam všechno prošli a promazali a zase spřístupnili. A to mají lidi na warforum daleko větší povědomí o právu než ty a ČPÚ třeba v občanskoprávním řízení daleko menší možnosti než policie v trestněprávním.
Nechápu proč do toho taháš nějakou provokaci, ta s registrací na privátním torrent trackeru a získávání důkazů (např. bittorrent dotazy na klienty ve swarmu) nemá nic společného.
V ČR spousta lidí používá veřejné torrenty a torrent trackery, konkrétně třeba the pirate bay, rarbg, yts, eztv, rutracker, atd... nebo třeba používala velice známý a oblíbený kat. A byl někdo řešen v ČR skrz veřejné torrenty? Nebyl. Stejně jako u privátních. Ne proto, že nikdo v ČR nepoužívá veřejné torrenty a na ty privátní policie nemůže. Ale proto, že v ČR hromada lidí používá privátní torrenty, hromada lidí používá veřejné torrenty, policie na obě hromady může, ale prostě je neřeší. Pokud by se měl napsat důvod, tak je například ten, že je rozdíl pokud někdo dělá něco za peníze nebo zadarmo (seeder na torrentu obvykle seeduje zadarmo vs uploder na shareserveru uploadující za peníze) a pokud to dělá někdo ve velkém rozsahu (např. různé linky na shareserveru se dají vztáhnout k jednomu uživateli a všechny sdílení z konkrétních linků jdou na vrub jednomu uživateli vs není jednoduché spojit různé sdílení torrentů jednomu uživateli a nejde prokázat velký rozsah při sdílení, protože za sdílení je zodpovědná hromada uživatelů).
A například z jakých důvodů jsou tedy stavěny české trackery jako privátní?
a) Tvůrci mají obvykle vlhké plány, že jednou budou mít velký privátní tracker a budou na něm rýžovat peníze (např. na takovém czt a skt se dá rýžovat už dost)
b) Tvůrcům dělá dobře, když dostali pod sebe hloupé ovečky, které si ochočili a můžou je buzerovat třeba skrz ratio (veřejné torrenty přitom fungují bez ratia)
c) Tvůrcům dělá dobře, když jeho hloupé ochočené ovečky sdílí mezi sebou, ale nedělá mu dobře, když jeho hloupé ochočené ovečky sdílí pro nekoho jiného.
Takže tvůrci privátního trackeru nemají rádi aby se vynášely PID a torrent soubory, protože pokud má někdo torrent soubor a funkční PID do announce privátního trackeru, tak má přístup ke swarmu (ip a porty uživatelů) tohoto torrentu a může ten swarm například vložit jako základový swarm na jiném privátním trackeru (kde vládne jiný tvůrce privátního trackeru, který si zas ochočuje svoje ovečky) a uživatelé z toho prvního trackeru budou ve swarmu toho druhého privátního trackeru a ani o tom nebudou vědět, což se obvykle děje. Proto privátní trackery nemají rádi, když se vynáší PID a torrent soubory a brání se tomu, např. i tak, že mají limit na počet stažených torrent souborů na den, aby někdo nemohl za chvilku stáhnout třeba všechny torrent soubory na privátním trackeru a PID proto, že jej člověk může použít i třeba do jiných torrent souborů, které už nějakým způsobem získal.
Není tedy pravda, že jsou v ČR vytvářeny privátní trackery kvůli ochraně před policií.
Reakce na druhý příspěvek:0
Psal jsem, že tvůrci privátních torrent trackerů nemají rádi, když se vynáší PID a psal jsem proč tomu tak je. Způsobů jak se brání je několik, jedním z nich je psaní irelevantních nesmyslů, které mají za úkol dezinformovat a plantat hlavu svým nebo potenciálním ovečkám.
1
Psal jsem, že hromada českých uživatelů používá veřejné torrenty. A přitom na každé služebně mučírna není, že? A problematiku privátních trackerů jsem už v příspěvku vysvětloval.
2+3
Platí vše, co jsem psal. Takže napíšu jen pár technických drobností:
a) Pokud nějaká announce zablokuje nějaký torrent klient podle peer_id, tak není vůbec problém to řešit několika způsoby, třeba posílat dotaz z klienta na nějaký php skript na webhostingu a teprve z něj, upravený s jakýmkoliv vhodným peer_id, posílat teprve na announci s tím, že si tam klidně můžeš upravovat i další hodnoty v dotazu, že :-). Dělal jsem to tak na privátních trackerech mnohokrát a bez problému (i když ne zrovna kvůli peer_id).
b) Je sice hezké, jak privátní trackery vyřvávají jak chrání uživatele, zvláštní ale je, že třeba nechají v torrent souboru web seeda...
BonusNěkdo je tvůrce privátního trackeru. Někdo je tvůrce veřejného trackeru. Někdo je uploader. Někdo je seeder - altruista. Někdo je běžná ovce používající torrenty. A někdo by nejraději používal torrenty jen pro stahování a scela zdarma. A všichni tak nějak do torrentové komunity patří, protože každý ať si dělá přece co chce.
Já jsem zastánce té poslední skupiny.
Co se týče veřejných torrentů, tam není potřeba nic řešit, ty si může stahovat kdo chce kdy chce.
Co se týče privátních torrentů, tam už potřeba něco řešit je. Pokud je někdo běžným uživatelem privátního trackeru, tak potřebuje obvykle hromadu uploadu (na ratio a seedbonus) a/nebo peníze na určitou hodnost aby tracker mohl plnohodnotně používat, třeba tak tomu je na czt. Takže otázka je jak neplatit a neuploadovat a plnohodnotně používat takový privátní tracker? Jednoduše, stačí posílat na announci privátního trackeru určité dotazy. Jaké je popsané tu:
https://krakatoa.www3.cz/bittorent/generovani-uploadu.phpNa automatické umělé generování bez uploadu dat torrentu existuje hromada postupů a skriptů a prográmků, příklad takového prográmku:
https://krakatoa.www3.cz/bittorent/seedbox.phpOd čtvrtého dne po registraci má uživatel hodnost member a pokud občas bude používat takový prográmek, tak může používat takový tracker plnohodnotně napořád a vůbec navíc nemusí řešit ratio a dokonce vůbec nemusí na trackeru odeslat jediný B uživatelům trackeru nebo zaplatit jedinou korunu trackeru.
Co se týče klientů. Běžní klienti moc vhodní nejsou, protože v nich nejde zakázat upload a mají přítomnu funkci optimistic unchoke, což je něco jako volný upload slot, který nejde zakázat a nejde ani obvykle omezit. Pokud někdo takové běžné klienty používá, vhodné je aspoň omezit jejich upload co nejvíc to jde. Nejvhodnější je používat klienta, který nemá nebo jde zakázat funkci optimistic unchoke a kterému jde zakázat upload nebo upload vůbec neumí, pár takových klientů existuje a používání z hlediska bezpečnosti je ideální, ale z hlediska funkcí až tak ideální není (např. vytěžuje cpu, neumí teredo, DHT a podobně). A pokud je někdo šikovný, klidně si může klienta, který neumí upload, naprogramovat, mně při programování pomohly hlavně tyto weby:
http://www.kristenwidman.com/blog/33/how-to-write-a-bittorrent-client-part-1/https://blog.chaps.io/2015/10/05/torrent-client-in-haskell-1.htmlhttp://jonas.nitro.dk/bittorrent/bittorrent-rfc.htmlhttps://wiki.theory.org/index.php/BitTorrentSpecificationhttp://www.bittorrent.org/beps/bep_0000.htmla program wireshark.
Pokud si člověk generuje upload uměle (na hodnost a ratio), neodesílá ani B a používá klienta bez uploadu, tak je to ideální stav jak stahovat torrenty.
A ještě pár poznámekPrivátní trackery mají docela výhodu v tom, že jejich tvůrci jejich ovečky drží pořádně pod krkem a mají je fakt bezvadně vycvičené, takže třeba má tracker poměr seed/leech klidně 40:1 takže je paráda tam stahovat, navíc když neodesílám jediný B a upload a hodnost mám vygenerovanou uměle...
Existuje hromada vychytávek:
- mazání announce po spuštění stahování
- nastavení ip odesílané trackeru (lze tak nahazovat jeden torrent z jednoho privátního trackeru na druhý už během nahazování torrentu na ten první tracker do swarmu a to bez toho, aniž by člověk měl data torrentu nebo by přes něj tekla)
- využívat celé swarmy z jednoho privátního trackeru na druhém
- upravovat dotaz na announci trackeru jak jen člověk uzná za vhodné
atd. a používat je jak člověk uzná za vhodné.
Výhodou velkého privátního trackeru je nevystopovatelnost pokud člověk používá vychytávky, takže rozhodně používat velké, ideálně třeba ten největší český.
ZávěrAsi jsem nenapsal všechno co jsem chtěl a jak jsem chtěl, ale snad to stačilo tak.