Podpořte Lékaře bez hranic, kteří pomáhají na Ukrajině zachraňovat lidské životy. Další charita stojimezaukrajinou.cz

"Směřujeme rychle ke klimatické katastrofě. Velká města pod vodou, nebývalá vedra, silné bouře, nedostatek vody na mnoha místech, vyhynutí milionu druhů rostlin a živočichů. Není to fikce ani nadsázka." Tajemník OSN

České Fórum

Diskuzní fórum a Trh služeb

Právě je čtv 28. bře 2024 9:43:39

České fórum a Slovenské fórum: Hosting, domény, výdělek, hyip, klikačky, reklama, seo a zpětné odkazy.


Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina

Jak uplatnit nárok na cizí akcie u zkrachovalého brokera?


Diskuze na téma obchodování FOREX, komodity, opce, futures, akcie a další.


Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvek: 1 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jak uplatnit nárok na cizí akcie u zkrachovalého brokera?
PříspěvekNapsal: čtv 01. úno 2018 10:28:18 
Offline
600+ příspěvků
600+ příspěvků
Uživatelský avatar

Registrován: ned 14. pro 2008 20:21:52
Příspěvky: 2522
Hodnocení: 0 (50%)
Dobrý den,

pokud zkrachuje broker cenných papírů přes kterého jsem nakoupil akcie na americké burze a německé burze a hodnota akcií bude přesahovat limit € 20 000 (garanční fond obchodníků s cennými papíry). Akcie nemám ve fyzické podobě, nemám doklad o koupi.
Broker zkrachuje. Jaký je prosím postup pro uplatnění mého práva na ty akcie a převod akcií k jiné bance/brokerovi v ČR?

Vím, že je možné přes Garanční fond obchodníků s cennými papíry si nárokovat až 90% z investované částky až do € 20 000

------

Nejmenovaná česká banka/broker uvedla, že kdyby hypoteticky zkrachovala, neměl být problém akcie převést:

"Další možnost uložení investičních nástrojů je na vlastním majetkovém účtu klienta. Máte zvolenou možnost na sběrném účtu obchodníka. Alternativou je založit účet na vaše majetkové číslo a udělat registraci v centrálním depozitáři cených papírů. Založení dalšího majetkového účtu na vaše jméno je zpoplatněno"
Centrální depozitář cenných papírů (CDCP) však uvádí: "Ze zahraničních emisí můžete mít na účtu v CDCP, ať už klientském nebo zákaznickém, pouze CP, které jsou v CDCP registrované, což zjistíte zde na webové stránce CDCP: https://www.cdcp.cz/index.php/cz/siroka-verejnost/bezplatne-sluzby-online/seznam-emisi"

Jiná finanční instituce uvádí:

Vycházíme z předpokladu, že se má jednat o obchodníka s cennými papíry podle § 5 odst. 1 zák. č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů (ZPKT), (tj. tuzemského obchodníka s cennými papíry), který je v úpadku ve smyslu § 3 zákona č. 182/2006 Sb., insolvenční zákon, ve znění pozdějších předpisů (IZ).

Právní úprava ochrany majetku zákazníka u obchodníků s cennými papíry je primárně postavena na tom, že investiční nástroje (tedy i akcie) jsou vlastnictvím zákazníka, které má obchodník s cennými papíry ve své moci za účelem poskytnutí investiční služby [viz § 2 odst. 1 písm. o) ZPKT], což se projevuje - mimo jiné - i v níže uvedených ustanoveních.

Dle § 12e odst. 1 ZPKT obchodník s cennými papíry je povinen při nakládání s investičními nástroji zákazníka zavést opatření k ochraně vlastnického práva zákazníka, zejména pro případ úpadku obchodníka s cennými papíry, a k vyloučení použití investičních nástrojů zákazníka k obchodům na vlastní účet nebo na účet jiného zákazníka, s výjimkou případu, kdy zákazník k takovému postupu udělil obchodníkovi s cennými papíry výslovný souhlas.

Dle § 2 odst. 1 vyhlášky č. 308/2017 Sb., o podrobnější úpravě některých pravidel při poskytování investičních služeb, zajišťuje obchodník s cennými papíry v systému své vnitřní evidence soustavnou a jednoznačnou identifikaci investičních nástrojů a peněžních prostředků každého zákazníka tak, že může kdykoliv odlišit majetek držený pro jednoho zákazníka od majetku drženého pro ostatní zákazníky a od svého vlastního majetku. Vnitřní evidence obsahuje rovněž záznamy o tom, na jakém účtu u třetí osoby jsou jednotlivé investiční nástroje a peněžní prostředky každého zákazníka vedeny.

V případě, že se majetek zákazníka nachází ve státě, jehož právní předpisy neumožňují splnění požadavků kladených na ochranu majetku zákazníka, tak dle § 2 odst. 4 vyhlášky č. 308/2017 Sb., přijme obchodník s cennými papíry taková opatření, která se těmto požadavkům co nejvíce blíží.

Výše uvedená opatření by měla především zaručit, že obchodník s cennými papíry bude i v případě úpadku schopen zajistit (alespoň částečné) vydání majetku zákazníka zákazníkovi. Zákazník by měl uplatňovat svá práva na vydání majetku u insolvenčního správce obchodníka s cennými papíry, neboť dle § 132 odst. 1 ZPKT majetek zákazníka není součástí majetkové podstaty obchodníka s cennými papíry a je-li vydáno rozhodnutí o úpadku obchodníka s cennými papíry, tak je insolvenční správce povinen jej bez zbytečného odkladu vydat. Způsob takového vydání insolvenčním správcem pak nejspíše bude vyžadovat též spolupráci s Vaším novým obchodníkem s cennými papíry, v závislosti na konkrétní situaci.

V případě, že vzájemně zastupitelné investiční nástroje nepostačují k uspokojení všech zákazníků, tak budou zákazníci v poměrné výši uspokojeni takovým množstvím investičních nástrojů, resp. výsledkem jejich zpeněžení, v souladu s § 132 odst. 2 ZPKT.

Teprve v takové výši, v jaké nemohl být zákaznický majetek vydán zákazníkovi, se stává pohledávkou zákazníka vůči obchodníkovi s cennými papíry pro účely insolvenčního řízení, přičemž přihlášku této pohledávky do insolvenčního řízení za zákazníka podává insolvenční správce (viz § 132 odst. 4 ZPKT). Náhrada z Garančního fondu obchodníků s cennými papíry (GFOCP) se poskytuje právě za majetek zákazníka, který mu nemohl být vydán (viz § 130 odst. 7 ZPKT), a to ve výši 90 %, nejvýše v korunové částce odpovídající € 20 000 (viz § 130 odst. 9 ZPKT).

Podrobnosti k uspokojování pohledávek GFOCP u jednotlivých obchodníků s cennými papíry v úpadku, resp. postup pro přihlášení nároků na náhradu u GFOCP, lze nalézt na webové stránce http://www.gfo.cz.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvek: 1 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
 

Co je České Fórum? Fórum o Tvorbě WWW stránek, SEO, linkbuildingu a monetizaci. Fórum o možnostech výdělku na internetu.
Fórum o zdraví, počítačích, podnikání a další. Kontakt na správce fóra: admZAVINAACceskeforum.com.

Funguje diky php--BB. Toto ceske diskuzní fórum zobrazuje možnosti výdělku na inttu. Informace uvedene na domene ceskeforum.com pouzivejte na vlastni riziko. Informace uvedene na ceskeforum.com neslouzi jako doporuceni.



Další fóra: WebTrh.cz, WebDeal.cz, PayOut.cz

České Fórum Český překlad – phpBB.cz  Protected by : ZB BLOCK  &  StopForumSpam